Jejte uravnoteženo hrano in ne nasedajte raznim dietam. Večina hrane, ki jo pojeste, naj bodo žita, sadje in zelenjava. Nasveti za uravnoteženo prehrano tekačev

Brez goriva ne gre

Ne trenirajte lačni ali sestradani. Glavni obrok naj bo 2–3 ure pred treningom. Če je med obrokom in vadbo minilo več časa, zaužijte 200–300 kcal (kosmiči, energijska tablica itd.) približno eno uro, preden začnete teči.

Tudi s polnim želodcem ne bo šlo. Če ste pred tekom lačni, pojejte košček tablice, suho sadje ipd., da boste potešili lakoto in nič več.

Diete načeloma niso koristne. Hitro hujšanje vodi do sprememb v bazalnem metabolizmu (jo-jo učinek).

Za tek sta potrebni tekočina in energija. Vzdrževanje ustreznega hidratnega stanja v organizmu je nujno za tek in tudi za zdravje.

Za vzdrževanje telesnih tekočin je treba vsak dan popiti 5–6 velikih kozarcev tekočine, najbolje vode, v toplem vremenu pa celo dvakrat toliko.

Pri teku, ki traja eno uro oz. manj, ne potrebujete pijače, pri daljših aktivnostih pa je treba vsakih 20 minut vnesti okrog 1–2 dl tekočine

Pri tekih, daljših od 1 ure, je treba obnavljati tudi hidratne zaloge. Optimalno je vnašati 50–100 kcal (en gel) ogljikovih hidratov vsakih 30 minut aktivnosti.

Obnova tkiv in energije je najučinkovitejša takoj po obremenitvi. Med tekom ne potrebujete dodatne hrane, poskrbite pa, da takoj po končanem treningu pojeste ustrezen vir beljakovin in sladkorjev.

Leave A Comment