Uvrstitev teka v vaše življenje prav gotovo spada med vaše najpomembnejše odločitve. Prvi tekaški koraki gotovo ne bodo enostavni, veliko bo vzponov in padcev, a vztrajnost se bo izplačala.

Od prvih tekaških korakov do redne vadbe

Odločitev, da tek oziroma hoja postane del vašega življenja, prav gotovo spada med vaše najpomembnejše življenjske odločitve. Odločili ste za najbolj donosne delnice, a je vlaganje v svoje zdravje nekoliko bolj zapleteno od odločanja na borznem parketu. Za vaše delnice zdravja ne bodo skrbeli drugi – le od vas samih, od vašega ravnanja je odvisno, ali bodo pridobivale ali izgubljale vrednost.

Le z redno in dovolj pogosto vadbo (vsaj 3- ali 4-krat na teden) boste lahko povečevali vloženo osnovo. Odločitev, da izboljšate kakovost življenja, je bila pomembna, a odločilno je nadaljevanje.

Športna dejavnost je koristna le, če je redna; če šport postane sestavni del našega življenja. Pot k redni športni dejavnosti pa ni vedno preprosta. Še zlasti na začetku je včasih tudi trnova in zoprna, a ker je dobitek na koncu tako velik, je vredno vztrajati.

Čas uvajanja je čas osebnih preizkušenj

Prvi tekaški koraki in celotno obdobje uvajanja v redno tekaško in športno vadbo je čas velike razburljivosti, čustvenih nihanj, pričakovanj, velikega napredka in celostne rasti človeka. Spoznali boste moč in sposobnost svojih nog in duha. Ob koncu dneva, po končani vadbi vas bo prevzemal ponos, ker ste opravili vadbo. To pa je velika in najboljša vzpodbuda za vadbo naslednji dan. Ob rasti motivacije in samodiscipline bo skušnjava po lenarjenju počasi usihala. Na koncu vašega prvega nepretrganega teka boste doživeli občutek zmagoslavja in vzvišen občutek, da ste pravi tekač.

Toda začetek je tudi čas izzivov in neugodnih občutij. Odkrivali boste bolečine in z njimi povezane skrbi. Lahko se hitro naveličate in podležete občutkom nemoči, to pa vam vzame pogum. Prišli bodo dnevi, ko bodo otroci bolni, ko boste imeli dela prek glave in boste morali izpustiti vadbo. Pojavil se bo občutek, da ne napredujete in da ste vedno na začetku poti.

Ob začetku tekaške vadbe boste doživljali obe skrajnosti. Za nekatere to obdobje ne pomeni posebnih ovir, za druge pa je pomembna in težka življenjska šola, ki zahteva veliko volje in vztrajnosti. Vzponi in padci so sestavni deli napredka v vaši telesni kondiciji, pot k trdnejši volji in čvrstejšemu značaju. Nekateri dnevi bodo težavni in verjetno ne bodo zabavni, toda prišli bodo tudi taki, ko boste lahkotni kot pero, ko se boste počutili močne – telesno in duhovno. Toda vedite, za napredek so potrebni eni in drugi.

Odločitev za spremembo – da postanete športno aktivni – je pomemben korak. Toda tudi za naslednje, prav tako odločilne korake boste potrebovali veliko volje in vztrajnosti. Obdobje prvih treh mesecev (toliko traja latentno obdobje virusa lenobe in odvračanja od redne vadbe) bo preizkus vaše motiviranosti in osebne discipline. Da bo vaša osebna preobrazba čim bolj uspešna, neboleča in s čim več radostnih trenutkov, navajam nekaj odgovorov na vprašanja, s katerimi se neizkušeni tekači srečujejo na začetku svoje športne poti pa tudi kasneje.

Postavite si cilj in se borite zanj!

Primarni cilj obdobja uvajanja v redno tekaško vadbo (navadno je to prvih 8–12 tednov) ni doseganje čim boljše tekaške kondicije, temveč razviti navado redne vadbe. Koristno bo, da za najmanj tri mesece vnaprej opredelite čas (vsaj dan, najbolje pa tudi uro v dnevu), kdaj boste tekli oz. kdaj si boste vzeli čas za vadbo. Tako opravičila ne bodo dovoljena.

Vedno se pojavijo številni razlogi, zakaj bi izpustili vadbo (vedno pride kaj vmes). Da bi se jim izognili, izvedite trik. Na koledarju označite tekalne dni in jim dajte absolutno prioriteto. Vsaj nekateri boste bili oster boj, da bo tek postal stalnica v vašem življenju. Ne izpuščajte vadbe zaradi vremena! Med tem, ali ste mokri zaradi znoja ali zaradi znoja in dežja hkrati, ni bistvene razlike. V vsakem primeru teku sledi užitek pod toplo prho. Presenečeni in navdušeni boste nad mirnostjo in pomirjajočim učinkom gozda v dežju. Navdajal vas bo občutek trdnosti, ker se niste ustrašili slabega vremena. Občutek zadovoljstva in zmage nad samim seboj bo v tem primeru še toliko slajši.

Še nekaj spada povsem na začetek: posvetujte se s svojim zdravnikom ali obiščite športno ambulanto

Že leta 1976 je ameriško združenje športne medicine izdalo priporočilo, naj ljudje, starejši od 35 let, ki se želijo vključiti v športni program, preverijo svoje zdravstveno stanje. Pregled naj vključuje tudi EKG-test pri visoki obremenitvi. Zdravnik bo ugotovil morebitne zadržke in nevarnosti za vaše športno udejstvovanje, oziroma priporočil, kje, kdaj in na kaj je treba biti pazljiv. Posebno pozornost zahtevajo nekateri znaki tveganja za srčno-žilne bolezni: čezmerna teža, povišan krvi tlak, visok holesterol ali bolezni srca.

Tudi ob drugih zdravstvenih težavah ali morebitnih poškodbah so natančna navodila in priporočila zdravnika (najbolje zdravnika športne medicine), kaj posameznik sme in česa ne, nadvse pomembna. Zdravniki opozarjajo, da lahko neustrezna športna aktivnost tudi poslabša stanje kake zdravstvene težave. Zdravstveni vidik primernosti športne dejavnosti pa morajo spoštovati tudi vsi zdravi, če želijo ohraniti zdravje. Zdravnik bo med drugim preveril, kakšna je vaša prehrana, in na osnovi krvne slike predlagal potrebne spremembe.

Ob trdni volji, z zdravniškim izvidom v rokah in z novimi tekaškimi čevlji na nogah vas nič več ne ustavi.

Leave A Comment