Enostavno v nekaj korakih – za pogum in vztrajnost; da vam bo tekaška vadba postala zabavna in prijetna in da bo prinesla čim več veselja in radosti v vaša srca in srca vaših bližnjih.

  1. Kupite si primerne tekaške copate! Ne potrebujete najboljših in najdražjih, pomembno pa je, da preverite, ali ustrezajo vašemu stopalu in načinu postavljanja noge na tla, ter da so dovolj udobne, da bodo zaščitile vaš hrbet in noge.
  2. Do teka s hojo! Vsaj prve 4 tedne naj bo hoja sestavni del vaše vadbe.
  3. Tecite in hodite trikrat na teden! Morda boste v začetku utrujeni. Če se ne počutite dobro ali ste preutrujeni, ne trenirajte – vzemite si počitek.
  4. Ne tecite več kot dva dni zapored! To naj velja vsaj prva dva meseca uvajanja v trening. Pustite mišicam in kitam, da se prilagodijo na obremenitve pri teku.
  5. Dolžino teka merite s časom, ne z razdaljo. Vaši cilji naj bodo oblikovani tako, da boste postopno povečevali čas teka; hitrost v začetku ni pomembna!
  6. Povečanje dolžine teka naj bo postopno. Izogibajte se velikim spremembam dolžine teka in števila treningov v tednu!
  7. Ne posnemajte tekačev, ki jih vidite po televiziji! Ti so obdarjeni s posebnimi geni in njihovo telo je sposobno prenašati povsem drugačne obremenitve kot vaše.
  8. Potrpežljivost naj bo vaša vrlina! Naj vas ne prevzame tekmovalna mrzlica – ne hitite z nastopi na tekaških prireditvah. Ne ozirajte se na prijatelje. Šele ko boste z lahkoto tekli brez vmesnega počitka s hojo vsaj 45 minut, ste pripravljeni za 6-kilometrski tek.
  9. Poiščite si tekaške prijatelje! V skupini je lažje, zanimiveje in bolj veselo. Pri teku se bodo rojevala nova prijateljstva.
  10. Uživajte v teku! V vadbi in tekaški družbi. Ne dovolite si postati odvisnik od tekem in tekaških rezultatov!
Leave A Comment