Ustvarjalci vseslovenskega tekaškega gibanja

Korenine atletskega društva Slovan segajo v leto 1997, ko smo z društvom ustvarili prostor za rekreativce – skupaj s študenti, ki so se usposabljali za atletske trenerje in so pri nas pridobivali prakso. Že takrat v prijetnem vzdušju in predani strokovnosti smo iz ‘atletike za mlade’ prišli do dobrih 2.000 članov, imeli pa smo premalo usmerjevalcev in društvo je praktično zamrlo. Z nenehnim dejavnim iskanjem novih priložnosti smo leta 2003 začeli pisati novo, še večje poglavje, ‘vseslovensko tekaško gibanje’ s Poletom, kjer smo bili ključni soudeleženci tekaškega programa ter društvo nekaj let kasneje, 2007 ponovno obudili v življenje, ki je dobilo nov zagon, novo navdušenje in predvsem – veliko novih članov. Vedno smo stremeli k raznolikosti in tako imamo med svojimi člani vključene pripadnike vseh starostnih skupin, obeh spolov, povsem različnega ekonomskega ozadja, poklicev in moči.

Tek je naše ime. 

Tek je naše srce.
Tek je naša duša.

In ko rečemo tek, mislimo seveda na vse, kar pride pred tem. In kar pride zatem. Ustrezno ogrevanje, ustrezna športna vadba – v skupinah ali individualno, ustrezna skrb za telesno držo, vaje za moč, dosledno izvedeno raztezanje … Ker rekreativni tek jemljemo resno, se nanj resno pripravimo. Želimo teči zdravi in brez poškodb.

Tek.si stremi k temu, da ostanemo zdravi in vitalni. Naše bistvo niso vrhunski športni rezultati. Naše bistvo so vaši vrhunski osebni dosežki! Bodisi prvi tek, bodisi prva 10ka, prvi (pol)maraton, bodisi doseči boljši čas, tudi na maratonu – ti ‘majhni koraki za človeštvo’, za vsakega posameznika pa vsakič znova neverjetne osebne zmage.

Poskrbimo tudi za tekače, ki želijo na osebni ravni optimirati svojo tekaško izkušnjo ali sanirati kakšno poškodbo. Za te primere imamo tudi svojo ‘kliniko’ – s predanimi strokovnjaki s področja kineziologije in vadbe po poškodbah.

Tek je eno najbolj elementarnih gibanj človeka, in želimo, da to prepoznajo tudi mladi. Zato v naši atletski šoli širimo lepote teka in atletike med mladostnike in otroke. Želimo jim približati zdrav način življenja že od samega začetka. Morda, morda bomo nekoč v naše društvo dodali vrvež atletskih tekmovanj in tako zgradili zraven rekreativnega tudi močan tekmovalni tekaški in atletski steber. Želimo si, da to postane spontana posledica atletske šole za otroke.

Za svoje člane organiziramo tudi tekaške tabore, kjer poleg treningov pripravimo tudi strokovna predavanja in delavnice z živahnimi večernimi druženji.

Čisto za zraven, kot dodano vrednost za člane pa … ne ustavljamo se pri atletiki oziroma teku. Z nami lahko poskusite tudi tek na smučeh.

Verjamemo, da smo postavili trdne temelje in obetamo si svetlo prihodnost. Še naprej želimo biti gonilna sila v svetu teka in ustvarjati nove standarde tekaške vadbe.

Razumemo celostni pristop

Tek.si ni modna muha. Gradimo na trajnostnem razvoju tekačev in skrbimo, da ostajamo povezani – ne le zaradi teka, ampak tudi prijetnega druženja in pristnih prijateljskih odnosov.

Delamo vse leto, ne glede na letni čas in ne glede na vreme. Prilagodimo se predznanju oziroma nivoju tekačev, zato imamo različne vadbene skupine, ki tečejo različne razdalje, različno hitro. Skrbimo za raznovrstnost teka. Treniramo v naravi, na štadionu in v dvoranah. Povsod pod vodstvom strokovno usposobljenih trenerjev. Neprecenljiva je tudi naša neposredna bližina in povezanost s Fakulteto za šport.

Pozimi naše tekače srečujemo pri različnih tipih celostnih zimskih vadb – od začetnikov, vadb za splošno dobro počutje, do zahtevnejših vadb in posebej prilagojene terapevtske vadbe za tiste s poškodbami.

Naše vodilo je celostna obravnava tekača. Zasledujemo njegovo dobro počutje, zdravje in napredek. Dobra telesna pripravljenost in napredek godita in dajeta dober občutek. Toda veliko pomembnejši rezultat naših vadb je pot k zadovoljstvu s samim seboj, ko se člani se na lastni koži prepričajo, da zmorejo. Najprej si vzeti čas zase, izgubiti kak kilogram teže ali teči, kot si pred meseci še misliti niso upali.

Za vse z vsaj malo osebne ambicije.

In razumevanjem
zdravega življenjskega sloga.

Ne omejujemo se ne s starostjo, ne s spolom. Vse, kar naj imajo naši člani skupnega, je vsaj kanček osebne ambicije in veselje do teka.

Ta sega lahko od ‘želim nekaj narediti zase’ do ‘želim si strokovno podporo, da bo moj napredek optimalen’. Tek.si je namenjen športnim in malo manj športnim, tistim, ki še zbirajo dobro voljo, da bi ‘se vzeli v roke’ ter tistim bolj zavzetim, ki cenijo našo strokovno podporo in prispevek k izboljšanju rezultatov. Med člani vadeči najdejo somišljenike, sotekmovalce, dobro družbo in vedno dobro vzdušje, čeprav morda tega aktivno sploh niso iskali.

Skupno vsem naj bo zadovoljstvo ob prihodu v ekipo in želja po spremembi: spremembi v načinu življenja, tekaškem treningu, skratka – narediti nekaj več zase, najti svoj notranji mir, morda nov začetek…

Nenarejeni in prizemljeni. Easy going. Športni.

Tek.si smo iskreni. Radi imamo življenje – pa ne po sistemu ‘zajemanja z veliko žlico’, temveč se znamo veseliti majhnih stvari. Rad se družimo in radi smo dobri gostitelji – raje, kot da bi govoril o sebi, poslušamo druge. Predani svojim ciljem, z doslednostjo in zavzetostjo izpolnjujemo svoje poslanstvo. Družabni in v družbi vedno pozorni in skrbni, hkrati strokovni in radi tudi duhoviti. Na ekipo tek.si se lahko vedno zaneseš, celo preseneti večkrat:). In to naredimo z veseljem!

Optimizem. Strokovnost. Spoštovanje vsakega posameznika.

Optimizem in ljubezen do teka sta tisti vrednoti, ki sta vtkani v naš DNK. Spoštovanje vrednote zdravja je za nas samo po sebi umevno. Cenimo vztrajnost in doslednost. Nad vsemi pa je absolutna strokovnost pri našem delu, skrbno posvečanje vsakemu posamezniku in iskrena želja, biti v pomoč in podporo vsem, ki si želijo preseči same sebe.

Za vaše osebne zmage.

Tek.si se bori za majhne in velike osebne zmage vseh svojih ‘varovancev’ in s tem širi doprinos k boljšemu jutri. Skupaj zmoremo več, vsaka osebna zmaga pa je za nas prav tako pomembna, kot za vse tiste, ki jih dosegajo! Tek  z nasmehom, vitalnostjo in osebnim napredovanjem ter gorečo notranjo močjo.

S strokovno podporo so osebne zmage lažje.

V družbi so osebne zmage lažje. Strokovna podpora, spodbuda, moč skupine. Ne glede na to, koliko individualista je v nas, pomaga, če je nekdo ob nas, ko gre težko – s strokovnim nasvetom ali zgolj s spodbudo in nas pohvali ter prizemlji, ko nam gre vrhunsko!