Za tek oblecite lahke sintetične izdelke, ki dihajo in tako izločajo vlago na zunanjo stran majice, kjer hitro izhlapi. Rezultat je ohranjanje hladu v vročem in toplote v hladnem vremenu.

Pri izbiri oblačil za tek ne smemo imeti v mislih samo modnih smernic, saj je pametna izbira v nekaterih vremenskih okoliščinah lahko zelo pomemben, celo odločilen dejavnik zadovoljstva pri vadbi ali tekmovalnem nastopu.

Kljub temu pa vam ni treba hiteti in nakupiti cele omare tekaške obleke in druge opreme. Če ste reden tekač, boste znali presoditi, kaj najbolj potrebujete, in vam ne bo škoda nameniti nekaj sredstev za primerno tekaško opremo.

Kaj je smiselno vedeti pri izbiranju primerne tekaške obleke?

Pomembno je predvsem, kaj je ob koži, in ne toliko, kaj se kaže navzven. Temu osnovnemu pravilu sledijo vsa druga za pametno izbiro tekaških oblačil.

Oblačila naj bodo lahka

Dve tanjši plasti bolje prepuščata znoj kot ena debelejša. Dobro oblikovan plastni sistem vzdržuje vašo toploto in suho kožo tudi v mrzlih mesecih, obenem pa dovoljuje sproščeno gibanje.

Obleka mora dihati

Bombaž je zelo učinkovit pri vpijanju znoja in hkrati pri zadrževanju znoja in vlage. V hladnem in vetrovnem vremenu se bo pri dolgotrajnem teku zaradi mokre majice vaše telo močno ohladilo. S tem izzivate nevarnost prehlada. Poleg tega pa bo zaradi svoje grobosti bombažna obleka v stiku z vašim telesom lahko nevarna za odrgnjenje kože. Sintetični izdelki, ki dihajo, izločajo vlago stran od vaše kože, tj. na zunanjo stran majice, kjer hitro izhlapi. Rezultat je ohranjanje hladu v vročem in toplote v hladnem vremenu.

Oblecite se vremenu (temperaturi in vlagi v okolju) primerno

Za tek se oblečemo lahko. Med letom tekač ne potrebuje nič drugega kot tekaške copate, kratke hlače in majico. V vročem vremenu naj bo majica iz čim bolj poroznih materialov, ker se med tekom ustvarja velika količina toplote. Najlonska vetrovka je primerna samo ob hudem vetru ali močnem deževju, zlasti če tečete na odprtem terenu, saj vas ščiti pred preveliko izgubo toplote. Pomembno je ohranjati toploto, toda pospeševanje znojenja podobno kot v savni vam pri teku ne bo pomagalo. Z njim ne boste izgubili teže, temveč le tekočino in minerale, ob tem pa veliko moči.

Pogosta napaka začetnikov je, da tečejo preveč oblečeni, misleč, da bodo ob močnejšem potenju izgubili več odvečne telesne teže. Toda to, koliko energije porabimo, je odvisno le od pretečene razdalje. Samo več teka resnično pomeni več izgubljene teže.

S polurnim tekom v vročini lahko izgubimo 1 kg telesne teže, toda zmanjšanje teže je le trenutno  zaradi dehidracije telesa. Izgubljeno tekočino mora človek pozneje nadomestiti. Izgubiti 1 kg telesne teže pomeni porabiti okrog 37.500 kJ (9.000 kcal), kar pomeni približno 160 km teka.

Ne oblecite se preveč

Za temperature, višje od 10 stopinj Celzija, so dovolj kratke hlače in majica s kratkimi rokavi. Če temperature niso višje od 10 stopinj, oblečemo dolge hlače (pajkice ali trenirka) in toplejši zgornji del (toplejša majica, trenirka), ko začne zmrzovati, pa si nadenemo tudi rokavice, kapo in toplejši zgornji del (jakna). Izogibati se je treba plastificiranih vetrovk in nepredušnih sintetičnih oblačil.

Nasvet

Številni tekači delajo napako, ko se ob hladnem vremenu preveč oblečejo. Ne potrebujete toliko, kot mislite. Pravilo je, da se oblečete toliko, da med prvimi minutami teka občutite rahel hlad. Ali drugače: oblecite se tako, da vas bo malo mrazilo, če ne boste delali nič. Če vam je toplo, ko pridete na teren, vam bo med tekom gotovo pretoplo.

Zapomnite si! Oblecite udobna oblačila iz lahkih materialov! Bolj kot koliko je pomembno kako se obleči.

Leave A Comment